Gastronomia Gniezno

Czy trzeba inwestować w gastronomię?

Gastronomia nie jest prostym kawałkiem chleba. Osoby bez żadnego doświadczenia, bez żadnych kwalifikacyji muszą dobrze zastanowić się nad wejściem w tą branżę. Jeżeli pomimo tego decydują się wyłożyć pieniądze muszą sobie zdawać sprawę z kilku rzeczy. Przede wszystkim muszą postawić na wypróbowany personel. Szef kuchni, kelnerzy a także manager to podstawa. Druga sprawa tyczy się szczególności samego lokalu gastronomicznego. Najpopularniejszym lokalem gastronomicznym jest restauracja. Nie sprawdzi się ona jednak na niedużych, lokalnych rynkach. W wypadku mniejszych miejscowości należy pomyśleć o kebabie, budce z burgerami czyli ogólnie fast food. Powinno się też zdawać sobie sprawę, iż gastronomia nie jest tanim interesem. Na wejście wymagamy nawet kilkaset tysięcy złotych. Wystrój sali, wystrój kuchni, wymagane urządzenia i naczynia- to wszystko mnóstwo kosztuje. Mnóstwo będzie trzeba dodatkowo wydać na dostanie niezbędnych koncesji, choćby na sprzedaż alkoholu. W skali roku cena takiej koncesji wynosi nawet 3 tys. zł. Wchodząc w interes gastronomiczny należy też wziąć pod uwagę specyfikę lokalnego rynku. Restauracja z wyższej półki niewątpliwie nie sprawdzi się na małym, miejscowym rynku na przykład na osiedlu z wielkiej płyty. Tymczasem czynsze w centrum ogromnych miast są faktycznie bardzo wysokie. Gastronomia to nie łatwy kawałek chleba. Deficyt jakiegokolwiek doświadczenia w branży gastronomicznej jest porywaniem się z motyką na słońce. Oceńmy w związku z tym na początku nasze zręczności, nasz zapał do prowadzenia interesu a dopiero później bierzmy się za prowadzenie osobistego przedsiębiorstwa.


Możliwość komentowania jest wyłączona.